Skip to main content

Stuttgart’ta Kıvılcımları Tanıttık

      

ADD Stuttgart’ın organize ettiği “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” etkinliği kapsamında Cumhuriyetin Aydınlanma Öncüleri projemiz adına Dr. Emir Öngüner “Erken Cumhuriyet Döneminde Yurt Dışına Gönderilen Öğrenciler: Stuttgart Bölgesine Dair Bir Analiz (1923-1945)” başlıklı bir sunum yaptı.

Etkinlik alanında yurt dışına gönderilen kıvılcımların tarihsel sürecini anlatan, Buse Kaçar’ın tasarladığı illüstrasyon eserimiz de sergilendi.

Paşabahçe Mağazaları’nın Cumhuriyetimizin 100. yılı vesilesiyle hazırladığı Gururla Koleksiyonu’nun en anlamlı parçalarından olan “Cumhuriyet Ateşi” eseri de, Atatürk’ün kıvılcımlarının hayatlarını ve ülkemiz için yaptıklarını anlattığımız bu etkinlikte sergilenmek üzere yerini aldı.

Atatürk’ün, her neslin bir sonrakine daha güçlenmiş olarak devretmesi ümidiyle yaktığı “Cumhuriyet Ateşi”, bir asırdır yolumuzu aydınlatıyor ve aydınlatmaya da devam edecek.

Frankfurt’ta Kıvılcımları Tanıttık

 

     

Cumhuriyetin kıvılcımlarını tanıttığımız etkinler kapsamında bir sonraki durağımız 13 Nisan 2024 Cumartesi günü Frankfurt’tu. TMMB-Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği Almanya bünyesinde yaptığımız sunumda arşiv araştırmalarının çıktıları yorumlandı ve kronolojik sergi panomuz tanıtıldı. İlaveten Almanya ve Frankfurt çevresinde eğitim görmüş Türk öğrencilerine odaklanarak genç Cumhuriyetin eğitim alanındaki bu hamlesine dair bilimsel tespitler ortaya konuldu.

T.C. Hannover Başkonsolosluğu Daveti ile Kıvılcımları Konuştuk

 

                   

Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümü vesilesiyle düzenlediğimiz etkinler kapsamında 1 Şubat 2024 tarihinde, T.C. Hannover Başkonsolosluğu ve Hannover Üniversitesi Gıda Bilimi ve İnsan Beslenmesi Enstitüsü Bölüm Başkanı Prof. Tuba Esatbeyoğlu’nun girişimleriyle beraber Hannover Üniversitesi bünyesinde, “Erken Cumhuriyet Döneminde Yurtdışına Gönderilen Türk Öğrenciler: Almanya ve Hannover Bölgesine Dair Bir Analiz (1923-1945)” isimli bir seminer gerçekleştirdik.


86 Yıl Sonra, Aynı Ruhla Münih’te Kıvılcımları Birlikte Andık

 

Cumhuriyetimizin 100. yılına atfettiğimiz Cumhuriyetin Aydınlanma Öncüleri projemizde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sizi birer kıvılcım olarak gönderiyoruz. Gür alevler halinde dönmelisiniz.” diyerek yurtdışındaki eğitim-öğrenim hayatlarına uğurlanan, bu telgraf nedeniyle “kıvılcımlar” olarak tanınan ve ülkemizin kalkınmasında önemli rol oynamış olan değerli Türk büyüklerimizi araştırdık.

Bu kapsamda 9 Aralık 2023 Cumartesi günü T.C. Münih Başkonsolosluğu ev sahipliğinde, RUUT by İŞBANK ve OYAK ANKER Bank sponsorluğunda projemizin açılış etkinliğini organize ettik.

Etkinliğimizde ekibimizden Dr. Emir Öngüner‘in projemizin ara sonuçlarını paylaştı. Katılımcılar, Dr. Öngüner’in derlediği görsel ve yazılı belgelerin DiasporaTürk’ün küratörlüğünde tasarımcı Buse Kaçar tarafından görselleştirilmesiyle hazırlanan sergide kıvılcımlardan bugüne kalan çeşitli görsel ve yazılı belgeleri inceleme ve 1923-1945 yılları arasında Türkiye ile bazı Avrupa ülkeleri arasında gerçekleşmiş olan bu kalkınma yolculuğuna tanıklık etme fırsatı buldu. Ardından bilim insanı Kaan Mika, PhD‘nın bilim toplumu olmanın önemine değineceği konuşmasıyla programımız devam etti. Kapanışta ise Bi’ Dünya Kıvılcım derneğinin kuruluş hikayesi ve grubun geçmiş çalışmaları katılımcılarla paylaşıldı.

Askeri zaferlerin ancak eğitim, bilim, iktisat, sanayi ve sanat gibi alanlarda kazanılacak yeni başarılarla kalıcı olabileceği düşüncesine ve bilim toplumu olmanın önemine vurgu yaptığımız, kıvılcımların aziz anısını yaşattığımız Atatürk’ün bizlere emanet ettiği cumhuriyetimizin 100. yılında, etkinliğimizde sizlerle bir araya geldiğimiz için çok mutlu ve gururluyuz. Desteğiniz için teşekkürler.

Kıvılcımlar Veri Tabanımızı Birlikte Genişletelim:

Aileniz ya da tanıdıklarınız arasında 1923-1945 yıllarında yurt dışına yükseköğrenim için kendi imkanlarıyla giden ya da devlet bursuyla gönderilen öğrenciler varsa veri tabanımızın beslenmesi için bizlere ulaşabilirsiniz. İsim, gönderildiği ülke, okul, branş, geri döndüğünde görev aldığı kurum ve memlekete yaptığı katkı gibi bilgi ve evraklar ile ‘Cumhuriyetin Aydınlanma Öncüleri’ projemize sizler de katkı sağlayabilirsiniz. Gelin Genç Cumhuriyetin genç nesiller ile kalkınma çabalarını beraber ortaya çıkaralım! 

Sergimizi Birlikte Kuralım

Kıvılcımlardan bugüne kalan çeşitli kişisel eşyaları ve belgeleri (diploma, kitap, ders notu, fotoğraf, mektup, gazete haberi, vasıta biletleri vb.) sunacağımız sergimizde, katılımcılar, Cumhuriyetin ilk 20 yılında gerçekleşmiş olan bu kalkınma yolculuğuna bizimle birlikte hem Almanya’da ve Türkiye’de gerçekleştireceğimiz fiziksel etkinliklerde hem de internet sitemizde yer alacak kalıcı sanal sergimizde tanıklık etme fırsatı bulacaklar. Sizin de 1923-1945 yılları arasında yurt dışına yükseköğrenime gitmiş Kıvılcımlar’dan kalan fotoğraf, belge ve aile yadigarlarına erişiminiz varsa bize ulaşın!